Täydellisen suksisarjan etsiminen voi viedä tuntikausia tutkimusta ja harkintaa. Olitpa ostoksilla verkossa tai tarkastamassa ne henkilökohtaisesti paikallisessa suksiliikkeessä, yksi ensimmäisistä huomionarvoisista asioista on suksien muoto.

On neljä perustermiä, jotka on otettava huomioon, kun tarkastellaan suksien muotoja tai puhutaan niistä. Nämä ovat leveys, pituus, sivuleikkaus ja profiili.

Leveys

Katsotaanpa ensin leveyselementtiä. Tämä otsikkokuva on yleensä leveys millimetreinä suksen vyötäröllä, mutta sinun tulee ottaa huomioon eri kohdissa leveys, jotta saat oikean kuvan. Tämä leveyskomponentti on usein avaintekijä suksien luokittelussa. Rinteen sukset ovat yleensä ohuimmat, kaikki vuoret hieman leveämmät, ja freeride- ja puuterisukset tulevat eniten ympärysmitaltaan.

Leveämmät sukset luovat enemmän pinta-alaa, mikä lisää kelluntakykyä pehmeässä lumessa, kun taas kapeammat sukset pystyvät tarjoamaan suoraa voimaa reunoja kohti lisäämään pitoa kiinteällä lumella.

Pituus

Toinen suksen muodon näkökohta on suksen pituus. Perinteisesti sukset kohosivat pään yläpuolella kahden metrin pituisina ja normaalina. Onneksi meitä ei enää kuormiteta sellaisilla huijareilla ja progressiivisemmat lyhyemmät pituudet ovat kaikkien kykyjen ulottuvilla.

Ostamasi pituisten suksien valinta riippuu muutamista tekijöistä, kuten painostasi, kyvystäsi ja hiihtotyylistäsi. Mallin yleinen suksien pituusalue määritetään kunkin luokan mukaan.

Mäensuksilla on yleensä laaja yleinen valikoima kääntösäteestä tai tyylistä riippuen, kaikki maastosukset juoksevat yleensä hieman pidemmillä pituuksilla, kun taas freeride- ja puuterisukset ovat spektrin pidemmässä päässä hiihtäessä syvemmässä lumessa ja suuremmilla nopeuksilla .

Sivuleikkaus

Kolmas huomioitava näkökohta on suksen sivuleikkaussäde. Kuvittele, että suksi makaa reunallaan ja liukuu täydessä ympyrässä. Radan säde on yhtä suuri kuin suksen säde. Normaalisti tämä ilmoitetaan pituutena metreinä. Jokaisesta suksiluokasta löytyy lukuisia suksisäteitä.

Se, että sinulla on ohut rinnesukset, ei tarkoita, että sen säde on lyhyempi kuin esimerkiksi paksu freeride-sukset. Kääntösäde on se, mikä antaa sukselle suuren osan sen luonteesta. Pieni säde tuntuu nopealta reunasta reunaan, helppo aloittaa käännös ja hauska hiihtää pienemmässä käytävässä. Alan toisessa päässä suurempi säde tuntuu vakaammalta nopeudella ja nautinnollisemmalta pidemmissä käännöksissä rinteen tai vuoren poikki.

Profiili

Neljäs huomioitava näkökohta suksien muodoissa on suksen profiili. Kuvittele, että katsot lattialla lepäävää sukset, profiili on muoto, jonka sukset muodostavat lattiaa vasten, kuinka pitkälle kärjet ja pyrstö nousevat, missä ovat kosketuspisteet ja kuinka korkealla keskiosa lepää.

Perinteisesti sukset olisivat cambered, mikä tarkoittaa, että vyötärö lepää lattiasta ja kosketuspisteet ovat kärjessä ja pyrstössä. Nykyaikaisissa muodoissa käytetään erilaisia ​​​​malleja, kuten varhainen nousu, joka tunnetaan myös nimellä rocker, litteät profiilit ja joissain tapauksissa todellinen taaksepäin kallistus.