Hiihto on lähes kaikille sopiva harrastus, joka sopii Suomen talviolosuhteisiin mainiosti. Pohjoisessa hiihdosta pääsee nauttimaan parhaimmillaan puolen vuoden ajan, mutta etelässä hiihtokelit luonnonolosuhteissa jäävät liian usein muutamien lyhyiden latuosuuksien varaan. Tässä artikkelissa kerromme hiihtäjän tärkeimmistä varusteista, suksista, sekä niiden omiinaisuuksista, rakenteesta ja valmistuksesta. Annamme myös vinkkejä sopivan suksen valintaan.

Suksen valmistus ja rakenne

Vanhemmat sukupolvet muistelevat mielellään lapsuutensa puisia suksia, mutta nykyaikaiset sukset valmistetaan lähes aina kokonaan erilaisista muovipohjaisista materiaaleista. Puusuksien kehitys on edennyt yksipuisesta liimapuiseen sukseen, edelleen sälesukseen ja puuilmakanavarukoisiin. Moderneissa suksissa on jäykkyyttä antavia vahvisteita, jotka voivat olla lasikuitua, basalttikuitua tai hiilikuitua, sekä kevyttä täytettä, joka voi olla esimerkiksi PU-vaahtoa tai Nomexin kaltaista kompsosiittihunajakennorakennetta.

Suksen eri komponentit laitetaan muottiin, laminoidaan kuumaprässissä, poistetaan reunapurseet, hoitaan ja muodostetaan jousto-ominaisuudet mittausten perusteella. Tavoitteena on löytää kaksi ominaisuuksiltaan mahdollisimman samanlaista suksea, jotka muodostavat parin. Teknisen kehityksen myötä erikoismateriaalit muuttuvat edullisemmiksi ja sitä myötä kevyemmiksi. Kehitys on ollut niin nopeaa, että tämän päivän kuntohiihtäjä sivakoi ladulla yhtä laadukkaalla suksiparilla kuin ammattilainen vuosikymmen sitten.

Suksen fyysiset mitat ja hinta

Kilpakäyttöön tarkoitetun suksen tulee FIS:n sääntöjen mukaan olla vähintään hiihtäjän pituus –10 cm. Suksen leveyden tulee olla vähintään 40 mm, ja kärjen kaarevuudeksi on ohjeissa määritetty vähintään 30 mm. Kannan käyryys ei kuitenkaan saa ylittää 30 mm. Poikkileikkauksen korkeuden rajoiksi on määritelty 20–35 mm. Tämän lisäksi ohjeissa on määrätty, että suksi saa levetä sivuiltaan ylöspäin. Molempien suksen tulisi olla rakenteeltaan ja pituudeltaan mahdollisimman identtisiä, ja parin minimassan tulee olla 750 grammaa. Vaikka nämä vaatimukset pätevät kilpasuksiin, toteuttavat myös kuluttajille myytävät sukset nämä vaatimukset.

Kilpahiihtäjien sukset valmistetaan käytännössä mittatilaustyönä hiihtäjien yksilöllisten ominaisuuksien perusteella. Urheilijoiden käyttämät sukset eroavat toisistaan profiilin ja jäykkyyden suhteen, mutta usein myös pohjan materiaalit harkitaan tapauskohtaisesti. Mittatilaustyönä valmistetun suksen hinta kohoaa helposti tuhansiin euroihin, kun taas kuluttajalle sarjatuotantona valmistetun vastaavan parin hinta on yleensä 400-600 euroa.

Pohjan materiaali

Nykyään markkinoilla olevien edullisten suksien pohjassa käytetään yleensä pursotemuovia, joka on melko helposti kuluvaa ja voitelua hylkivää. Hinnakkaampien, laadukkaampien suksien pohjat valmistetaan nykyään sintratusta polyeteenistä, joka tunnetaan markkinoilla sen kehittäneen valmistajan tuotenimellä P-tex. Tämä pohjamateriaali jakautuu edelleen käytettyjen täyteaineiden ja molekyylipainon mukaan eri keleille sopiviin materiaaleihin.

Suksien valmistus

Hiihto on perinteinen suomalainen laji, olihan suksilla keskeinen rooli jo aikoja sitten talvisena liikkumisen muotona. Pienimuotoinen teollinen suksivalmistus kukoisti maassamme jo 1890-luvulla, jolloin sukset valmistettiin puusta. 1980-luvulla suksien valmistus ei enää ollut Suomessa pienen mittakaavan puuhailua, sillä Esko Järvinen Oy tuotti suksia jopa parin miljoonan parin vuositahdilla.

Suomi ei ole ainoa hiihtomaa, joten myös suksivalmistajia on monista maista. Alppimaa Itävällassa toimiva Fischer on tällä hetkellä suurin maastohiihtosuksien valmistaja. Fischerin perässä seuraavat Madshus, Atomic, Rossignol ja suomalainen Peltonen. Suksien valmistus työllistää täällä hetkellä monta kymmentä ihmistä Suomessakin, joten teollisuudella on myös työllistävä vaikutus.

Sopivien suksien valinta

On ymmärrettävää, että kilpaurheilijoilla välineiden valinnalla voi olla ratkaiseva merkitys menestyksen kannalta. Oikeanlaisten välineiden valinta on kuitenkin tärkeää myös harrastelijoiden hiihdossa, sillä vääränlaisilla ja vääränkokoisilla välineillä loukkaantumisen riski kasvaa merkittävästi ja harrastamisesta saattaa tulla epämiellyttävää. Tekniikka on helpompi pitää puhtaampana oikeanlaisilla välineillä. Älä epäröi kääntyä asiantuntijoiden puoleen sopivaa suksiparia valitessasi. Asiantuntijan avulla löydät itsellesi, taidoillesi ja tavoitteillesi sopivat sukset etkä maksa turhasta.