Hiihto- tai lumilautakypärän osat

Lumikypärät eivät ole samanlaisia kuin polkupyörä- tai rullalautakypärät, aivan kuten juoksukengät ovat samanlaisia kuin vaelluskengät. Korvasuojukset, kosteutta siirtävät vuorit ja lämpötilaherkät kankaat kuuluvat ominaisuuksiin.

Kuori:Kypärän kuori eli ulkokerros on jäykkä pinta (yleensä ABS-luokan iskunkestävää muovia), joka suojaa päätä teräviltä esineiltä, iskuilta ja hankauksilta. Putoamisen aikana se myös auttaa hajottamaan iskuenergian laajemmalle alueelle kypärässä..

Sisävuori koostuu yleensä EPS-vaahtomuovista (paisutettu polystyreeni), joka muistuttaa styroksia. Se on tehty kestämään iskuja. Vuorausvaahto voi murskaantua kovassa pudotuksessa, mitä voi havaita tai olla havaitsematta. Vakavan putoamisen jälkeen kypärä on aina tuhottava ja vaihdettava. Kypärä on aina tuhottava ja vaihdettava.

Hiihto-/lumilautakypärän rakenne

Muotoon valetut kypärät valmistetaan valamalla kuori ja iskuja vaimentava vaahtomuovi yhdessä vaiheessa. Ruiskuvalettuihin kypäriin verrattuna ne ovat tyylikkäitä ja huomattavasti kevyempiä.

Pistosvaletut kypärät sisältävät EPS-vaahtomuovisydämen, joka on kiinnitetty erilliseen kuoreen, joka koostuu yleensä iskunkestävästä ABS-muovista. Nämä kypärät ovat muottiin valettuihin kypäröihin verrattuna kestävämpiä säännöllisiä iskuja ja putoamisia vastaan.

Joissakin kypärissä on saatavana irrotettavia korvatyynyjä ja vuoria, jotka mahdollistavat räätälöidyn lämmön.

Hiihto- ja lumilautakypärien mitoitus ja sovitus

.
Kokeile kypärää paikallisessa REI-myymälässä, jos mahdollista, löytääksesi mukavimman kypärän. Jotta kypärä suojaisi parhaiten, sen on oltava mukava käyttää ja istuttava kunnolla päähän. (Vinkki: Ota suojalasit mukaan kauppaan, jotta voit kokeilla niitä kypärän kanssa).

Kokosi mittaaminen: Voit määrittää tarkan koon mittaamalla pääsi tai kokeilemalla kokoja paikallisessa REI-liikkeessä. Jos aiot käyttää mittanauhaa, aseta se noin 1 tuuman korkeudelle korvien yläpuolelle “juuri kulmakarvojen yläpuolelle”. Voit arvioida pääsi ympärysmitan mittaamalla pään suurimman osan ympäri ja pitämällä mittanauhan samalla vaakatasossa. Ihanteellisen koon määrittämiseksi käytä kypäräpakkauksessa olevaa taulukkoa.

Paikkauksen tutkiminen: Kunnollisen kypärän tulisi olla napakka, mutta ei liian napakka. Istuvuus on liian löysä, jos kypärä saattaa pomppia edestakaisin. Tee pään kanssa sivuttaissuuntainen liike. Kokeile pienempää kokoa, muuta mitoitusmekanismia tai käytä paksumpia mitoitustyynyjä, jos kypärä liikkuu. Etu- ja takareunojen tulisi olla ylöspäin työntyneet. Kiristä hihnat, jos ne liikkuvat.

Silmälasien ja kypärän yläreunan välissä ei saa olla tilaa. Varmista, että kypärä istuu tiukasti suojalasien päällä, mutta ei niin tiukasti, että se estää näkemisen tai painaa suojalaseja alas.

Kypärän etuosan tulisi olla mahdollisimman matalalla, jotta otsa pysyy suojattuna. Sen tulisi olla tasainen, ja etureunan tulisi olla korkeintaan 1 tuuman korkeudella maasta “juuri kulmakarvojen yläpuolella”. Varmista lopuksi, että kypärän vuoren ja pääsi välissä ei ole rakoja..

Mittaustyynyjä käytetään muutamissa malleissa kypärän istuvuuden hienosäätämiseen.

Liinahihna/solki:Liinahihnan on istuttava taaksepäin kurkkua vasten, jotta rajoitetaan sen irtoamisvaaraa törmäyksessä. Hihnan on oltava napakka mutta ei liian tiukka, jotta voit pureskella ruokaa tuntematta oloasi tukehtuneeksi tai puristuneeksi. Varmista ennen ajamista, että hihna on kunnolla kiinni.

Lumilautailukypärien turvallisuussertifikaatit

Suosituin lumikypärän sertifiointi on ASTM F2040. Tämä Yhdysvalloissa laadittu standardi koskee ei-motorisoituja lumiharrastustoimintoja, kuten hiihtoa ja lumilautailua. Tämä akkreditointi koskee kaikkia REI:n lumikypäriä. Voit varmistaa, että kypärä on sertifioitu, etsimällä ASTM-tarran kypärän sisäpuolelta.

CE EN1077 on eurooppalainen standardi alppihiihdossa ja lumilautailussa käytettäville kypärille. Jotkin kypärät on hyväksytty ASTM- ja CE EN -standardien mukaisesti, kun taas jokin kypärä voi teoriassa täyttää CE EN -standardin mutta ei ASTM-standardia. Tällä hetkellä muutamalla REI:n myymällä lumikypärällä on molemmat hyväksynnät..

Tärkeä huomautus: Kypärät ovat hyödyllisiä, mutta ne eivät ole tuhoutumattomia. “Vaikka kypärä, joka täyttää tämän kriteerin, auttaa pienentämään joidenkin päävammojen riskiä hitaammissa nopeuksissa, suoja on rajallinen”, todetaan ASTM:n verkkosivuilla..