Kuvittele mielessäsi seuraava mielenmaisema: aurinko paistaa, pakkaslumi narskuu ja natisee suksien alla, pakkasilma saa terveen, reippaan punoituksen nousemaan poskille. Keväisillä hangilla latukahvilan pullat ja kaakao maistuvat lähes taivaallisilta hiihtolenkin lomassa ja maisemat lumoavat jokaisen liikkujan.

Miksi hiihto?

Hiihto on yksi Suomen suosituimmista mutta myös perinteisimmistä ulkoliikunnan muodoista. Liikuntana se on monipuolinen laji, jota harrastaa säännöllisesti noin 800 000 suomalaista. Parempi kysymys onkin siis: Hiihto, miksi ei?

Arkiliikuntaa ja upeita lomaelämyksiä

Hiihto on mainiota terveysliikuntaa, ja se sopii kaikenikäisille liikkujille. Se on myös oivallinen liikunnan muoto elämyksiä janoaville. Keväiset hanget kutsuvat hiihtäjiä nauttimaan auringosta, ja sopivan sään sattuessa hiihtolenkin lomassa voi valloittaa vaikkapa tunturin. Sydäntalven kirkkaina iltoina hiihtely tähtitaivaan alla on takuuvarmasti ikimuistoinen kokemus.

Hiihdon tyylit ja tekniikat

Laduilla voi liitää perinteisellä tai vapaalla hiihtotavalla. Sukset toimivat parhaalla mahdollisella tavalla, kun hiihtotekniikka on hallussa riittävällä tasolla. Kun taidot karttuvat, lajin harrastamisesta tulee mielekkäämpää. Apua tekniikan hiontaan voi etsiä internetin lukuisilta hiihtosivustoilta, ohjevideoista tai hiihdon tekniikkakursseilta, joita järjestetään joka puolella maata.

Huolettu ja ylläpidetty latuverkosto

Suomi on poikkeuksellisen metsäinen maa, ja hiihtäjien kannnalta se tarkoittaa sitä, että hoidettuja latuja on myös paljon. Erityisesti Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla on satoja kilometreja huollettuja latuja, jotka sopivat kaikentasoisille hiihtäjille. Suosituimpiin hiihtokohteisiin kuuluvat kevättalvella Lapin monet tunturit, mutta myös eteläisemmästä Suomesta löytyy mainioita kohteita hiihtoa harrastaville.

Latuja kannattaa etsiä netissä olevasta retkikartta-palvelusta. Hiihtoreittien kunto vaihtelee sääolosuhteiden mukaan, joten ajantasainen tilanne kannattaa aina tarkistaa. Suksimaan voi toki mennä myös huollettujen latujen ulkopuolella ja haastaa itseään esimerkiksi umpihangessa metsäsuksilla.

Hiihtäjän varusteet

Pidemmälle hiihtoretkelle kannattaa varata tavanomaista arki-illan hiihtolenkkiä enemmän aikaa. Jos olet suuntaamassa entuudestaan sinulle vieraille laduille, myös silloin kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Eräs hiihdon parhaista puolista on se, että sitä voi harrastaa koko perhe yhdessä ja myös perheen pienimmät pääsevät hiihtoretkille mukaan. Jos omat taidot eivät vielä riitä hiihtämiseen, pieniä lapsia voi vetää perässään esimerkiksi ahkiossa tai pulkassa.

Retkelle kannattaa ottaa mukaan ainakin puhelin, latukartta, tulitikut ja puukko. Ruokaa ja juomaa kannattaa varata riittävästi mukaan, sillä hiihto kuluttaa verrattain paljon energiaa. Jos hiihtoreitin varrelle osuu katukahvila, kannattaa taskunpohjalle varata hieman rahaa. Pimeänä vuodenaikana ja iltaisin oivallinen hiihtäjien apuväline on myö otsalamppu. Jos hiihdät perinteisellä tyylillä ja pidemmän matkan, kannattaa reppuun pakata myös pitovoidetta.

Talviolosuhteissa liikkuminen on vaatetuksen näkökulmasta taitolaji, joten kerrospukeutumiseen kannattaa panostaa. Pitkillä hiihtolenkeillä repuun kannattaa pakata vaihtovaatteet sekä taukoja varten lämmin lisävaatekerros, joka on helppo lisätä päälle tauon ajaksi. Myös vaihtohanskat ja vaihtopipo voivat olla tarpeellisia.

Valitse reitti taitojen mukaan

Hoidettuja latukilometreja on tarjolla paljon, mutta niiden vaikeustaso vaihtelee. Jos mäkien kiipeäminen ja laskeminen tuntuu haastavalta, kannattaa valita profiililtaan tasaisempi reitti. Tasaisia reittejä löytyy esimerkiksi soilta, tasaisilta kankailta sekä järvien jäältä. Jäällä hiihtäessä on tosin hyvä tuntea myös vesistön ominaisuudet, kuten mahdolliset virtauskohdat.

Hyödynnä tapahtumat

Hiihto on suomalaisille tärkeä laji, joten talvikaudella järjestetään paljon hiihtoon liittyviä tapahtumia ja kilpailuja. Varmimmat hiihto-olosuhteet löytyvät pohjoisesta Suomesta, joten myös hiihtokausi on siellä pisin ja todennäköisesti tapahtumatarjonta runsaampaa. Etsi netistä hiihdon tapahtumakalenteri, mene nauttimaan kilpailujen tunnelmasta ja osallistu itse valitsemiisi hiihtotapahtumiin. Tapahtumat sopivat yleensä koko perheelle, joten myös perheen pienimmät pääsevät nauttimaan tämän talvisen urheilumuodon tarjoamista iloista ja elämyksistä.

Ladulla nähdään!