Harrastatko hiihtoa? Etsitkö uusia latuja suksiesi alle? Suomessa on kattava hoidettujen latujen verkosto, ja latuja löytyy kaiken tasoisille suksijoille. Tässä artikkelissa kerromme maamme upeista hiihtoreiteistä, joista voit hakea uutta potkua harrastukseesi, sekä maisemista, joissa hiihtäminen on varmasti ikimuistoinen kokemus.

Lapin taikaa

Lapista löytyy lukuisia upeita hiihtoreittejä monen tasoisille hiihtäjille. Monien harrastajien mielestä parhaat ladut löytyvät Ylläkseltä, jossa onkin eniten, yli 300 km, hoidettua latuverkostoa. Ylläksen alueella on myös koiravaljakoilla suunniteltuja hiihtoreittejä, joten maisemat sopivat hyvin myös koirien ystävien lomakohteeksi.

Toinen Lapin matkaajien ikuisuosikeista on Saariselkä, jossa suksiminen sujuu mukavati jopa pimeään aikaan, sillä valaituja reittejäkin on yli 30 kilometria. Saariselän pitkä hiihtokausi kestää lokakuusta jopa toukokuuhun saakka, reitit ovat vaihtelevia ja maisemat kerrassaan upeita.

Kolmas Lapin suosikkikohteista on Levi, joka tunnetaan ennen kaikkea alppihiihtokilpailuistaan. Laskettelurinteiden lisäksi alueelta löytyy erinomaiset maastohiihtomahdollisuudet, sillä hoidettuja latuja on yhteensä noin 230 kilometriä. Leviltä voi kulkea hiihtäen Ylläkselle saakka, joten voit kätevästi yhdistää Lapin kauneimmat maisemat ja nauttia molemmista kohteista saman retken aikana.

Itä-Suomen ihmeet

Suuria hiihtokeskuksia on Lapin eteläpuolellakin. Suomen suurimpiin hiihtokeskuksiin kuuluu ehdottomasti Savon sydämessä Nilsiässä sijaitseva Tahko. Vaikka Tahko tunnetaankin ennen kaikkea laskettelurinteistään, sopivat sen maastot myös maastohiihdon ystäville. Hiihtokeskuksessa on paljon toimintaa ympäri vuoden, joten se sopii myös hyväksi perhekohteeksi myös sydäntalven ulkopuolella.

Lähempänä itärajaa sijaitsevan Kolin maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniit. Hiihdä Kolin uljaissa maisemissa pääset todella nauttimaan Suomen luonnon kauniista ja karusta taiasta. Itä-Suomessa lumitilanne on vuodesta toiseen hyvä, joten hiihtokelejä riittää pitkälle kevääseen saakka.

Etelä-Suomen ladut

Paloheinän ulkoilualue kuuluu Suomen käytetyimpiin ulkoliikunta-alueisiin ympäri vuoden. Talvella Paloheinän maisemissa on kymmeniä kilometrejä hoidettuja latuja, ja välivuokraamon ansiosta jokainen pääsee tutustumaan lajin saloihin ilman suuria alkupanostuksia. Maasto sopii kaiken tasoisille ja kaiken ikäisille hiihtäjille vauvasta vaariin, ja koko perhe voi näin nauttia talviliikunnasta.

Espoon parhaisiin ulkoilualueisiin kuuluu surullisenkuuluisan Bodominjärven rannalla sijaitseva Oittaan ulkoilualue. Vaikka järvi onkin jäänyt historian kirjoihin ennen kaikkea sen rannalla vuonna 1960 tapahtuneesta kolmoismurhasta, on alue suosittu liikuntapaikka ympäri vuoden. Vähälumisenakin talvena Oittaalla on muutaman kilometrin pituinen hiihtoreitti, jossa taitoja voi ylläpitää ja kuntoa kerryttää parempia hiihtokelejä odotellessa.

Löydä latutiedot netistä

Suomi on hiihtäjien luvattu maa, ja lajia harrastetaankin maassamme paljon. Valitettavasti lajin harrastaminen riippuu merkittävässä määrin lumitilanteesta, joka varsinkin eteläisessä Suomessa on viime vuosina ollut kehnoa. Hiihtäjän onneksi latujen kunnon voi nykyään helposti tarkastaa netistä, ja samalla voit etsiä tietoa itsellesi uusista reiteistä kotisi lähistöllä. Tekniikka mahdollistaa myös virtuaalikierroksia Lapin kauneimpiin hiihtomaisemiin, joten hiihtolomareissun suunnittelu saa todellakin uutta pontta eikä kohdetta tarvitse valita umpimähkään.

Muista oikeanlaiset varusteet

Hiihtoharrastus ei vaadi erityisen suuria taloudellisia uhrauksia, mutta toki oikeanlaiseen varustukseen kannattaa panostaa. Varsinkin pidemmillä hiihtoretkillä suksien, monojen ja sauvojen valinnalla on keskeinen rooli, samoin sopivalla vaatetuksella. Käytä siis aikaa valmistautumiseen ja hyödynnä asiantuntijoiden apu sopivia välineitä valitessasi. Jos suunnittelet uusien suksien ja monojen hankkimista ennen lomamatkaa, muista kokeilla suksia tutuissa maisemissa ennen matkalle lähtöä. Sopivien varusteiden merkitys on keskeistä myös lasten innostuksen herättämisessä, joten pidä huoli siitä, että myös perheesi pienimmillä harrastajilla on allaan kunnon välineet ladulle lähtiessä. Mikään ei tapa innostusta niin tehokkaasti kuin väärin voidellut tai liian pitkät sukset.

Ota kaikki irti talvesta ja suomalaisista talvisen liikunnan mahdollisuuksista!