Harrastatko hiihtoa, mutta voitelu ei kuuluu ydinosaamiseesi? Kun voitelet sukset oikein, tekniikkasi pysyy paremmin kasassa ja hiihtäminen on mielekkäämpää. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä suksien voiteluun.

Luistovoitelu

Luistovoitelun tekeminen aloitetaan puhdistamalla lika ja vanhat voidejäämät suksen pohjasta. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi voiteenpoistoaineella kostutetulla paperilla. Puhdistuksen jälkeen pohjan kuvio kannattaa avata harjaamalla sitä kevyesti messinki- tai rosteriharjalla. Muista, että uuden voiteen lisääminen likaiseen pohjaan ei ole koskaan hyvä idea.

Kun suksen pohja on puhdas ja harjattu, lisää siihen pohjustusöljyä tai -parafiinia. Tämän jälkeen lisää pohjaan valitsemasi vahamainen voide suksen luistoalueille. Vahan sulattaminen onnistuu kaikista helpoimmin voitelu- tai silitysraudan avulla. Älä kuumenna rautaa liian kuumaksi, sillä raudan tulee olla vain niin kuuma, että voide sulaa. Tasoita voide raudalla kevyesti painaen. Anna suksen pohjan jäähtyä ja siklaa pohja sen jälkeen. Harjaa lopuksi pohja huolellisesti. Muista valita keliin sopiva voitelu ja noudata aina voiteen pakkauksessa ilmoitettuja ohjelämpötiloja.

Pitovoitelu

Muista puhdista suksi vanhoista pitovoiteista ennen voitelun aloittamista. Liiat voiteet lähtevät pohjasta helposti siklaamalla ja loputkin saat irti pyyhkimällä pitovoidealuetta voiteenpoistoaineeseen kostutetulla paperilla tai karhunkielellä. Anna pohjan kuivua ja aloita voitelu vasta sitten. Enne voiteen lisäämistä pitovoitelualue (yleensä noin 50-70 cm kantapään kohdasta eteenpäin) kannattaa karhentaa hiontapaperilla. Pitovoidetta ei koskaan levitetä koko suksen alueella, vain pitovoidealueelle.

Jos aikaa voiteluun ei ole paljon, voit hoitaa voitelun lisäämällä pitoalueelle vain kelinmukaista pitovoidetta. Paras lopputulos saadaan kuitenkin aikaan käyttämällä pohjavoidetta ja pinnoitteita yhdessä. Pohjavoiteen tarkoituksena on parantaa pitovoitelun kestävyyttä ja tietenkin sen tärkeintä ominaisuutta: pitoa. Valitse pitovoide aina sääolosuhteiden mukaan ja muista noudattaa voidepakkauksessa annettuja ohjeita.

Muut pitovaihtoehdot

Nykyään on saatavilla paljon nopeaan voiteluun sopivia pikapitovoiteita. Pikapitoa voi lisätä helposti ja nopeasti myös muiden pitovoiteiden päälle. Jos riittävää pitoa ei saavuteta pikapitovoiteella, voidaan käyttää niin sanottua pitoteippiä. Teippiä voi käyttää myös kerroksittain, ja sen päälle voi lisätä muita voiteita.

Liisterin käyttö

Erityisen jäisellä tai sohjoisella kelillä kannattaa pitovoiteena käyttää liisteriä, sillä muut pitovoiteet harvoin tarjoavat riittävää pitoa. Liisterillä saavutetaan varma pito, mutta toisaalta liisterin vaarana on myös jäätyminen, jolloin ei suksi ei toimi toivotulla tavalla.

Liisterivoitelu aloitetaan samalla tavalla kuin pitovoitelukin. Puhdista siis suksi vanhoista voiteista huolellisesti ja anna pohjan kuivua ennen liisterin levittämistä. Levittämisen apuna voi käyttää synteettistä korkkia, peukaloa, kuumailmapuhallinta tai voitelurautaa. Jos sinulla ei ole kokemusta liisterin käytöstä, kannattaanee aloittaa korkilla levittämisellä. Purista liisterituubista ainetta pitovoidealueelle “raitoina” muutama sentin välein. Tasoita tämän jälkeen raidat suksen pinnalle mahdollisimman hyvin. Kelistä riippuen liisteriä kannattaa lisätä useampia kerroksia.

Onko voitelu välttämätöntä?

Tekniikan kehittymisen myötä myös suksien pohjamateriaalit ovat kehittyneet, ja markkinoilla on täysin voiteluvapaita suksia. Tällaisia ovat esimerkiksi nanogrip-sukset, joiden pito- ja luisto-ominaisuudet saadaan aikaan pohjan lepo- ja liukukitkaa kontrolloimalla.Nämä ominaisuudet ovat vuosien tutkimuksen ja tuotekehityksen tulos. Nanogrip-sukset ovat periaatteessa valmiit ladulle suoraan kaupan hyllystä, mutta käytännössä suksien luisto-ominaisuudet eivät ole heti optimaalisella tasolla. Ylimääräinen pinnoite ja karkeus hioutuu pois niin sanotun sisäänhiihtovaiheen aikana, joten anna uusille suksillesi aikaa.

Omaan harrastukseen sopivien välineiden valinnassa kannattaa luottaa asiantuntijoiden apuun, sillä välineiden valinnalla on suuri merkitys lajin mielekkäälle harrastamiselle. Valitse omaan hiihtotyyliisi ja ominaisuuksiisi parhaiten sopivat välineet. Jos voitelu ei ole sinun juttusi, kannattaa ehkä harkita suksia, joita ei tarvitse voidella lainkaan. Näillä suksilla ei kuitenkaan koskaan saavuteta kaikilla keleillä erinomaisesti toimivia pito- ja luisto-ominaisuuksia, joten ainakin pitovoitelu kannattaa opetella.