Etsitkö itsellesi uutta harrastusta, jossa yhdistyvät monipuolinen liikunta ja luonnossa liikkuminen? Oletko koskaan kokeillut hiihtoa? Laji on perisuomalainen ja Suomen olosuhteet on kuin luotu lajin harrastamiseen. Tässä artikkelissa kerromme hiihdosta, sen eduista ja hyödyistä sekä lajin harrastamisen monista tavoista.

Miksi hiihtoa kannattaa harrastaa?

Hiihto on monipuolinen laji, jossa yhdistyvät kestävyysurheilun hyvät ominaisuudet ja raittiissa ulkoilmassa liikkuminen. Laji vahvistaa sekä jalkoja, käsiä että keskivartalon lihaksistoa, ja siten se on eräs monipuolisimmasta lajeista lihaksiston kehittymisen kannalta. Koska kyse on kestävyyslajista, parantaa se hapenottokykyä ja peruskuntoa merkittävällä tavalla. Laji sopii kaikenikäisille ja -kokoisille hiihtäjille, mutta toki oma lähtötaso kannattaa ottaa huomioon harrastuksen alkuvaiheessa. Jos liikuntataustasi on vähäinen, kannattaa harjoittelu aloittaa varovasti ja panostaa tekniikan harjoitteluun. Kun tekniikka on hallussa, vältyt loukkaantumisilta ja harjoittelu on varmasti turvallista. Myös maasto kannattaa valita omien taitojen mukaan. Aloittelijoille helpommin sopivia ympäristöjä ovat tasaiset alueet, kuten niityt, pellot ja järvien jäät, ja kokeneet harrastajat voivat puolestaan hakea haastetta mäkisemmistä maastoista.

Missä hiihtoa voi harrastaa?

Suomen luonto sopii hiiihdon harrastamiseen erinomaisen hyvin, ja Suomessa on useiden satojen kilometrien pituinen hoidettu latuverkosto. Hoidetut ladut ja niiden kuntotiedot löytyvät helposti netistä, joten tiedon puutteen vuoksi ei ainakin kannattaa jättää tutustumatta lajiin. Myös kaupunkiympäristöissä on metsää, peltoja ja aukioita, joilla hiihtoa voi harrastaa, joten pääset kyllä harjoittelemaan lajia asuinpaikastasi riippumatta. Parhaat olosuhteet ja pisin harjoittelukausi löytyvät luonnollisesti maan pohjoisosista. Kuvittele kevätauringon loisteessa kimaltava eräämaahanki ja tuntureiden rinteet, loputtomalta tuntua rauha ja hiljaisuus, Lapin karun luonnon kauneus.

Lapset eivät tarvitse satojen kilometrien latuverkostoa, vaan hiihtoa voi harjoitella helposti omalla takapihalla ensilumen ilmestyttyä. Kun innostus on herännyt ja harrastus päässyt hyvään alkuun, kannnattaa kuitenkin suunnata valmiille latuosuuksille, joilla hiihtäminen sujuu umpihankea helpommin. Talvisin suurin osa järvistä jäätyy ja järvien jäille tehdään latuja. Siellä maasto on tasainen ja pientenkin lasten taidot riittävät vaivattomaan etenimiseen. Jos pieni hiihtäjä väsähtää, matka jatkuu helposti esimerkiksi vanhemman vetämässä ahkiossa tai pulkassa.

Panosta välineisiin, nauti enemmän

Hiihto ei edellytä valtavia taloudellisia uhrauksia, mutta toki siihenkin tarvitaan tärkeimmät välineet: sukset, monot ja sauvat. Kun välineet ovat kooltaan ja malliltaan hiihtäjälle sopivat, on hiihtoharjoittelu mielekkäämpää ja teknisesti puhtaampaa. Kun ostat välineitä, kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoa sopivien välineiden valinnassa. Kun tiedät, mitä etsit, voit hankkia välineitä myös käytettynä ja säästää sievoisia summia rahaa. Esimerkiksi lasten hiihtovarusteet siirtyvät usein seuraavalle käyttäjälle melko hyväkuntoisina, joten hyödynnä nettikirpputorien ja sosiaalisen median ryhmien tarjonta etsiessäsi hiihtovälineitä lapsillesi.

Hyödynnä ammattilaisten apu

Suomessa on paljon hiihdon lajivalmennukseen liittyvää ammattitaitoa, ja lajin saloihin pääsee tutustumaan edullisesti tai jopa aivan ilmaiseksi. Lapsille ja aikuisille järjestetään hiihtokouluja joka puolella maata, ja veteraaniurheilijat ja -valmentajat antavat usein mielellään ohjeita hiihtotekniikan ja -harjoittelun kehittämiseen. On luontevaa, että eniten ohjattua hiihtoharjoittelua on tarjolla talvisin, mutta tietoa kannattaa etsiä myös kesäajan toiminnasta. Monet ammatikseen hiihtävät ja hiihdon harrastajat harjoittelevat kesäisin rullasuksilla, joten myös kesällä on mahdollista kehittää lajitaitojaan.

Löydä suosikkitapahtumasi hiiihtokalenterista

Hiihtotapahtumien löytäminen on kuin lasten leikkiä. Hae tietoa tapahtumista netin hakukoneella ja saat käyttöösi kattavan listan niin kansallisista kuin alueellisistakin hiihtotapahtumista. Monet tapahtumista ovat koko perheelle suunnattuja, joten voit ottaa perheen pienimmätkin mukaan talviseen tunnelmaan. Aloittakaaa yhdessä uusi harrastus ja tehkää hiihdosta koko perheen tapa viettää aikaa. Kunto kohenee ja kilot karisevat kuin huomaamatta!