Uusi vuosi on alkanut ja tammikuun pakkaset paukkuvat ainakin osassa Suomea. Moni pohtii, ehtisikö vielä aloittamaan hiihtoharrastuksen tai olisiko kenties oivallinen hetki virittää uuteen nousuun vanha harrastus. Hiihto on erittäin suomalainen, perinteinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii koko perheelle. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen, miten pääset hiihtoharrastuksessa ja harjoittelussa alkuun.

Tarkista tekniikka

Kuten monet muutkin lajit, myös hiihto on tekniikkalaji. Toki eteenpäin pääsee vähän kehnommallakin tekniikalla, mutta toisaalta harrastaminen on mielekkäämpää ja turvallisempaa, kun tekniikka on riittävällä tasolla. Tekniikkaa voi harjoitella oikein mainiosti myös kesäaikaan rullasuksilla, jossa kaapista ja tuttavapiiristä sellaiset sattuu löytymään.

Moni asiantuntija tietää, että aloittelevalla hiihdon harrastajalla rajoittava tekijä ei usein olekaan fyysinen kunto, vaan nimenomaan oikeanlaisen tekniikan puute. Tekniikan saa parhaiten haltuun yksinkertaisesti tekemällä riittävästi toistoja. Myös aikuisille järjestestetään hiihtokouluja, joten jos lähistöltäsi löytyy sellainen, mahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää hyödykseen. Maastohiihto on suomalaisille rakas laji, joten monet veteraanihiihtäjät ja -valmentajat antavat mielellään vinkkejä tekniikan parantamiseen.

Myös sauvakävely ja sauvalenkit juosten tukeva hiihtoharjoittelua. Kaikessa harjoittelussa kannattaa muistaa harjoitteiden monipuolisuus ja se, että alustaa sekä lenkin pituutta ja tehoa vaihdellaan riittävästi. Kuntosaliharjoittelu tukee hiihtossa tarvittavaa lihaskuntoa, joten myös kuntosaliharjoittelua kannattaa sisällyttää harjoitusohjelmaan.

Harjoittele sopivasti

Korvaako harjoittelussa määrä laadun? Ei varsinaisesti. Aloittelevalle hiihtäjälle riittää hyvin 3-5 harjoituskertaa viikossa, kunhan harjoittelu tosiaan on säännöllistä ja jatkuu useampien kuukausien ajan. Harrastajan perusongelma on se, että hyvistä pyrkimyksistä ja tavoitteista huolimatta säännöllisyys ei toteudu ja harjoittelusta tulee helposti satunnaista. Jotta pysyviä vaikutuksia saataisiin aikaiseksi, hiihdon kaltaisessa lajissa tarvitaan vähintään 3-4 kuukautta säännöllistä treeniä.

Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että mitä useammin aloittelija käy hiihtämässä, sitä paremmat mahdollisuudet hänellä on kehittyä. Kaikkien lenkkien ei tarvitse kestää kahta tuntia, vaan jokaisesta lyhyestäkin kerrasta on hyötyä. Kokeile välillä vauhdikkaita lyhyitä pätkiä tai sauvoitta hiihtoa. Tee esimerkiksi kerran viikossa pidempi, rauhallinen lenkki. Maltti ja pitkäjänteisyys ovat keskeisiä asioita myös tässä lajissa kehittymisessä, joten anna itsellesi aikaa. Myös lihashuoltoon kannattaa panostaa, joten älä unohta venyttelyä treenien jälkeen.

Panosta varusteisiin

Hiihto on melko edullinen harrastus, mutta kunnollisiin varusteisiin kannattaa toki panostaa. Oikeanlaisilla varusteilla harjoittelu on mielekkäämpää ja harjoittelu tuottaa parempia tuloksia. Vaikka alkupanostuksena välineet saattavatkin tuntua kalliilta investoinnilta, ne kestävät vuosia.

Tärkeimpiä välinehankintoja ovat luonnollisesti sukset, monot ja sauvat. Suksi tulee valita sen mukaan, hiihdätkö yleensä vapaalla vai perinteisellä hiihtotyylillä. Myös monot ja sauvat valitaan käytettävän tekniikan mukaisesti. Suomen talvikelit vaihtelevat, joten myös vaatetuksella on keskeinen rooli. Kerrospukeutuminen on talviliikunnan a ja o, joten panosta hyvään alusvaatekertaa, lämmittävään keskikerrokseen ja tuulta ja vettä pitävään päällimmäisen kerrokseen. Hanskat ja päähine eivät nekään ole vähäpätöisiä asioita. Oikeilla varusteilla koko perhe innostuu lajista, ja voitte aloittaa harrastuksen yhdessä.

Aseta tavoitteita

Tavoitteellisuus auttaa sinua kulkemaan haluamaasi suuntaan. Jos tavoittelet kilpauraa, aseta tavoitteet ja laadi harjoitteluohjelma sen mukaisesti. Jos haluat pysytellä harrastelijahiihtäjänä mutta kuitenkin osallistua satunnaisesti oman tasosi mukaisiin kilpailuihin, laadi kilpailukalenteri tätä tavoitetta silmällä pitäen. Esimerkiksi vuosittain järjestettävä Finlandia-hiihto tarjoaa jokaiselle lajin harrastajalle mahdollisuuden itsensä haastamiseen kerran vuodessa. Voit hiihtää jopa 50 kilometrin matkan muiden harrastajien seurassa ja voittaa itsesi. Monille hiihtoharrastajille tämä hiihtotapahtuma onkin kevättalven kohokohta ja paikka, jossa he tapaavat säännöllisesti myös ystäviään. Myös perheen pienimmille on oma hiihtotapahtuma, joten tunnelmasta pääsee nauttimaan koko perhe.