hiihto, virkistys, urheilu ja kulkumuoto, jossa liikkuu lumen yli käyttämällä pitkiä, litteitä juoksijoita, joita kutsutaan suksiksi ja jotka on kiinnitetty tai sidottu kenkiin tai saappaisiin. Kilpahiihto on jaettu alppi-, pohjois- ja freestyle-lajeihin. Kilpailuja järjestetään myös muun muassa pikahiihdossa ja lumilautailussa.

Historia

Hiihto oli esihistoriallinen harrastus; Vanhimmat tunnetut sukset ovat peräisin 8000-7000 eaa., ja ne löydettiin Venäjältä. Varhaisia ​​suksia on löydetty monilta Pohjois-Euroopan alueilta: 4 000 vuotta vanha suksia kuvaava kalliokaiverrus löydettiin napapiirin läheltä Norjasta, ja satoja 1 000 – 3 500 vuotta vanhoja suksien sirpaleita on löydetty Ruotsin soista. , Norjassa ja Suomessa. Jotkut ensimmäisistä suksista olivat lyhyitä ja leveitä, muistuttaen enemmän lumikenkiä kuin nykyaikaisia ​​suksia. Hiihto ei kuitenkaan rajoittunut Eurooppaan, sillä ensimmäiset kirjalliset viittaukset hiihtoon ovat Han-dynastian ajalta (206 eaa.–220 jKr.) ja kuvaavat hiihtoa Pohjois-Kiinassa.

Hiihto virkistykseen ja urheiluun

Hiihto sekä virkistyksenä että urheiluna oli luonnollista kehitystä hyödyllisistä sovelluksistaan. Yksi ensimmäisistä kilpailuista oli murtomaahiihto Tromssassa, Norjassa, vuonna 1843. Kaliforniassa 1860-luvulla kilpailtiin suorilla lasketteluradoilla, joissa käytettiin 3,7 metrin suksia, joissa oli vain varvashihnat. kantapäät olivat löysät). Ensimmäinen suuri mäkihyppytapahtuma järjestettiin Christianiassa (nykyinen Oslo) vuonna 1879.

Ennen 1800-luvun puoliväliä hiihtoa rajoittivat primitiiviset siteet, jotka kiinnittivät suksen saappaan vain kärjestä, mikä teki täysin mahdottomaksi lasketella alamäkeä jyrkillä tai merkittävää ohjailua vaativilla rinteillä. Perinteen mukaan (joskin nyt kiistellään) noin 1860 norjalainen Sondre Nordheim sitoi märät koivujuuret saappaidensa ympärille varvashihnoista takaisin saappaiden kantapään ympärille ankkuroidakseen ne lujasti suksiin. Kuivumisen jälkeen koivun juuret jäykistyivät ja antoivat paremman vakauden ja hallinnan kuin aikaisemmissa nahkahihnoissa. Tämän innovaation myötä moderni laskettelu eli alppihiihto tyypillisine nopeuksineen ja käännöksineen tuli mahdolliseksi.

Pohjoismainen hiihto

Pohjoismainen hiihto eli klassinen hiihto koostuu tekniikoista ja tapahtumista, jotka ovat kehittyneet Norjan ja muiden Skandinavian maiden mäkisessä maastossa. Nykyaikaisia ​​pohjoismaisia ​​tapahtumia ovat maastojuoksut (mukaan lukien viestikilpailu) ja mäkihypyt. Pohjoismainen yhdistelmä on erillinen testi, joka koostuu 15 km:n hiihtokilpailusta ja mäkihypyn erityiskilpailusta, jonka voittaja määräytyy molemmissa suorituksista annettavien pisteiden perusteella.